Obiectiv financiar: 15000 RON

Suma strânsă: 5850 RON

Culorile vieții, proiectul propus anul acesta de Asociația Cărășană Sindrom Down urmărește să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor adulte cu sindrom Down din județul Caraș-Severin.

 

 Proiectul se va desfășura pe o perioadă de minim 6 luni și adresează mai multe dintre nevoile principale ale persoanelor adulte cu sindrom Down:

  • Sănătatea fizică
  • Sănătatea mental-emoțională a persoanei cu sindrom Down și a familiei acesteia
  • Nevoia de relaționare, socializare și conectare cu ceilalți membri ai comunității
  • Dezvoltarea de abilități motrice și creative

Sindromul Down este o afecțiune genetică care implică o serie de provocări încă de la naștere și pe întreaga durată a vieții.

În plan fizic, sindromul Down este adesea asociat cu alte afecțiuni precum cele cardiace, boala tiroidiană, boala celiacă, diverse afecțiuni oculare, obezitate, probleme respiratorii sau infertilitate. Mai mult decât atât, dezvoltarea fizică a persoanei cu sindrom Down este adesea mai lentă și există anumite zone ale corpului mai sensibile precum zona gâtului adesea confruntată cu laxitatea ligamentară și un risc ridicat de dislocații osoase.

Încorporarea în rutina zilnică a mișcării și a sportului este esențială pe toată durata vieții persoanei cu sindrom Down, însă la fel de importantă este educația în această privință și realizarea activităților sportive sub îndrumarea unui specialist pentru a evita accidente nedorite. Mișcarea regulată poate ține sub control problemele de supraponderabilitate la care sunt predispuse majoritatea persoanelor cu sindrom Down și poate contribui semnificativ la prevenirea și gestionarea altor afecțiuni și la menținerea sănătății mentale și emoționale pe termen îndelungat.

Tocmai de aceea, proiectul din acest an propune o serie de întâlniri săptămânale în cadrul cărora persoanele cu sindrom Down să beneficieze de un program sportiv specializat realizat sub îndrumarea unui antrenor sportiv. Aceste întâlniri vor avea loc la sediul asociației din Reșița dar și în aer liber.

Mai mult, proiectul propune facilitarea accesului la bazinul de înot din Reșița pentru întâlniri periodice desfășurate tot sub îndrumarea unui specialist. Înotul este o formă de mișcare prielnică și recomandată persoanelor cu sindrom Down.
Aceste întâlniri creează în același timp un cadru în care persoanele cu sindrom Down se pot întâlni, pot împărtăși experiențe comune și pot crea amintiri noi împreună.

Din punct de vedere social, adolescenții și adulții cu Sindrom Down au aceleași nevoi ca oricare alta persoană. Asigurarea de oportunități pentru a forma prietenii armonioase, este critică pentru fericirea și sensul existențial al tânărului.

Persoanele cu sindrom Down sunt văzute adesea ca fiind foarte vesele, afectuoase și prietenoase. Să ținem cont totuși de faptul că acest sindrom afectează și partea de comunicare și relaționare a persoanei cu mediul înconjurător, și de aceea persoanele cu sindrom Down se pot confrunta cu provocări socio-emoționale unice. Este foarte important să fim conștienți de dificultățile și vulnerabilitățile sociale pe care persoana cu sindrom Down le poate întâmpina.

Pentru a hrăni nevoia de conectare cu ceilalți membri ai comunității și pentru a face câțiva pași în direcția demitizării și eliminarii temerilor ce înconjoară persoanele cu sindrom Down, proiectul Culorile vieții propune și o tabără de 3 zile la Brebu-Nou la care sunt invitați membri ai comunității persoanelor cu sindrom Down împreună cu un aparținător dar și voluntari fără dizabilități, oferindu-le tuturor bucuria de a interacționa, de a se cunoaște și de a fi împreună. Pe parcursul celor 3 zile, participanții vor beneficia de ateliere de pictură, seminarii despre sănătatea mintală și activități de intercunoaștere.

 

Pentru realizarea acestui proiect ne propunem să strângem 15,000 de RON.

Dacă vrei să contribui la realizarea acestui vis, te poți înscrie în concurs în perioada 15 mai-15 octombrie sau poți face o donație chiar acum.

 

Ne mai poți ajuta și distribuind pe facebook postările evenimentului sau spunându-le oamenilor din anturajul tău despre acest eveniment.

ASOCIAȚIA CĂRĂȘANĂ SINDROM DOWN


Asociația Carasana Sindrom Down este o asociație neguvernamentală , apolitică, non-profit, independentă, autonomă, înființată în baza O.G.26/2000, privitoare la asociațiile și fundațiile fără scop lucrativ.

Misiunea asociației este de a lupta împotriva izolării, prin promovarea drepturilor și capacităților persoanelor cu risc de marginalizare și excludere socială, în vederea unei vieți mai bune.

Asociația desfășoară activități de conștientizare a nevoilor individuale ale tinerilor cu sindrom Down, oferă consiliere psihologică pentru ei și părinții lor.

Un rol important îl constituie activitățile sportive care să ajute tinerii la o dezvoltare armonioasă, activități de terapie ocupațională, de dezvoltare motrică și psihică, pentru a pregăti tinerii cu sindrom Down să ducă o viața independentă.

Câteva dintre proiectele asociației:

  • Flori de speranță organizat annual în Cluj-Napoca, pentru promovarea talentelor persoanelor cu sindrom down;
  • Șanse egale pentru persoanele cu sindrom down cu activități de conștientizare a sindromului down;
  • Diferiți, dar egali, sub același cer,cu activități de incluziune;
  • Campionii veseliei,cu activități de sport și gastronomie;
  • Vreau să devin artist, pe teme de desen și sport;
  • Viață sănătoasă prin alimentație și mișcare, proiect Erasmus + ,cu activități de nutriție și sport.

Dacă vrei să afli mai multe, accesează pagina de Facebook a asociației sau contacteaza-i direct la:

Telefon: 0748 316 143
Email: acsdresita@yahoo.com

Donații din înscriere: 3975 RON

Donații directe: 1875 RON

25 RON Gheorghe B.

500 RON Alina R.-P.

100 RON Gheorghe D.

50 RON Marioara T.

150 RON Anisoara C. 

150 RON Valerica I.

150 RON Floare M.

150 RON Rodica S.

150 RON Ivan C. 

150 RON Emilia M.

150 RON Solomia V.

150 RON Vrancuta S.